گزارش دهکده خبر مرکز کردستان، صنعت توریسم یکی از گستردهترین حرفهها در جهان میباشد که میلیونها نفر در سرتاسر جهان را به کار مشغول کرده است و با توجه به سروکار داشتن با جغرافیا و مکانهای مختلف به عنوان مرکزیت خود تمام جهان و کشورها را شامل میشود. حتی کشورهای جنگ زده، قحطی زده و بمب اتمی خورده هم میتوانند هدفی برای جذب توریست باشند.
این صنعت ارزآوری و درآمدزایی بسیار عظیم و مناسبی را درپی دارد و میتواند برای میلیونها نفر اشتغال زایی ایجاد کند.
توسعه گردشگری مزایای مستقیم و غیر مستقیم اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی بسیاری برای جامعه میزبان به همراه داشته و از عوامل موثر در شکل دهی الگوی توسعه میباشد.
همچنین گردشگری درمقایسه با دیگر صنایع به جهت ایجاد اشتغال و درآمد زایی کارایی بیشتری در کشورهای کمتر توسعه یافته دارد.
بنابراین، پرداختن به صنعت گردشگری یکی از روش های مورد توجه کشورها در زمینة ایجاد فرصتهای شغلی ورهایی از بیکاری و در نتیجه، توسعة مناطق است.
بدون شک یکی از قطبهای مهم گردشگری شمال غرب کشورمان استان سرسبز و زیبای کردستان است. آب و هوای معتدل و مطلوب به خصوص در فصول بهار و تابستان، طبیعت بکر، چشم اندازهای زیبا، فرهنگ غنی و مردمان خونگرم و آثار تاریخی متنوع که در جای جای این خطه یافت میشود، باعث شده است تا سالانه گردشگران داخلی و خارجی بسیاری به این استان سفر کنند.
مسجد جامع سنندج، پارک جنگلی آبیدر، عمارت آصف، کلیسای سنندج، دریاچه زریوار، پل گاران، روستای پلکانی پالنگان، بازارچه مرزی مریوان، غار کرفتو، بازار پارچه فروشان، حمام وکیل الملک، مسجد دومناره سقز، پاساژ بزرگ آفتاب درخشان بانه، چشمه باباگورگور و سراب قروه تنها تعداد محدودی از هزاران جاذبه گردشگری و تاریخی موجود در استان کردستان است.
شهر بانه، مهد و مرکزی برای خرید در کردستان
در میان این همه، بانه در سالهای اخیر به مهمترین کانون تجاری استان تبدیل شده است، به طوری که طی چند سال اخیر بیشترین تعداد گردشگران استان به علت وجود مراکز و بازارهای خرید کالاهای ارزان، طبیعت سرسبز و توسعهی مراکز اقامتی و پذیرایی و مهماننوازی مردم منطقه از این شهرستان بازدید کرده اند.
با شنیدن نام بانه ذهنمان ناخودآگاه به سمت خرید کردن و بازارها و مراکز خرید جذاب این شهر کشیده میشود.
در مراکز خرید بانه هر چیزی از شیر مرغ گرفته تا جان آدمیزاد پیدا خواهید کرد و به سبب مرزی بودن این شهر، برخی اقلام را میتوانید با قیمت مناسبتری بخرید.
توریستی بودن شهرستان بانه پدیده جدیدی بوده که در کنار جاذبههای طبیعی و تاریخی، پتانسیل اقتصادی تاثیرگذار از سابقه چند ساله برخوردار است.
با توجه به موقعیت طبیعی و جغرافیایی و شرایط خاص اقتصادی و مرزی بودن، در بخش گردشگری و توریسم، بانه یکی از شهرهای برتر استان و حتی ایران محسوب میشود که نسبت به شهرهای همجوار از قدرت جذب گردشگری بیشتری برخوردار است.
از مجتمعهای تجاری بانه میتوان به بازار بزرگ آفتاب درخشان، مجتمع تجاری گلستان، مرکز خرید سان سیتی، مجتمع تجاری بهشت، بازارچهی مرزی سیرانبند و بازار بانه به عنوان محبوبترین مراکز خرید بانه اشاره کرد.
این قطب گردشگری استان در سالهای اخیر پذیرای گردشگران بسیاری بوده است، هر چند تعداد گردشگرانی که به قصد دیدن زیباییهای بکر و طبیعی آن را انتخاب کرده اند، کم نیست، اما مراکز خرید مدرن و صادرات و واردات هم در این امر بی تاتیر نبوده اند و گردشگران با سفر به این شهر هم از دیدنیها و مناظر آن لذت میبرند و هم به خرید میپردازند.
قیمت خوب اجناس نیز باعث شده است تا مسافران تمایل داشته باشند هر ساله به بانه کردستان سفری داشته باشند. این محبوبیت باعث شده است که شهر بانه از شلوغترین شهرهای منطقه کردستان باشد.
مریوان؛ مرکز پاساژهای مدرن تا پاساژهای مرزی
بازارچه مرزی مریوان نیز کی از بهترین، با ارزشترین و بزرگترین بازارهای غرب کشور به شمار میرود و در ۱۵ کیلومتری شهر مریوان قرار دارد.
کالاهای خارجی از عراق وارد بازار میشوند و در بین آنها همه چیز از جمله لوازم خانگی و الکترونیکی، پوشاک، کفش و حتی زیور آلات سنتی زنانه نیز یافت میشود.
در مریوان بازاری سر پوشیده به نام بازار ارومیها وجود دارد که یکی از مراکز اصلی خرید گردشگران و مسافران این شهر محسوب میشود.
در این بازار نیز میتوانید از خرید انواع اجناس و کالاهای خارجی و داخلی با قیمتی مناسب و ارزان لذت ببرید. حتی میتوان گفت همین موضوع خرید ارزان اجناس با کیفیت بازارهای شهر، در کنار دیگر جاذبههای زیبای مریوان، انگیزهای برای مسافرت به شهر مریوان شده است.
همچنین در این بازار یکی از بهترین و با ارزشترین سوغاتیهای محلی مریوان یعنی عسل طبیعی (سرشیو) به گردشگران عرضه میشود که میتواند یک سوغاتی مفید و ارزشمند باشد.
بازارچه باشماق اولین بازارچه مرزی استان کردستان است. در واقع این بازارچه به دلیل سابقه و قدمتی که در صادرات و مبادلات کالاها از گذشته تا کنون داشته است، حسابی در بین شهرهای اطراف شهرت دارد.
جالب است بدانید که بازارچه مرزی باشماق مریوان در سال ۱۳۷۳ احداث شد. اما از سال ۱۳۶۹ عملا فعالیت اقتصادی خود را با کردستان شروع کرد و به دلیل ویژگیهای قومی و خاص این منطقه، به تدریج امور مربوط به مبادلات کالا، گسترش پیدا کرد و این بازار را شکل داد.
در کنار بازارهای مریوان جاذبههای دیدنی دیگری نیز در این شهر زیبا وجود دارد که میتوانید در کنار برنامه بازارگردی و خرید خود، بازدید از این اماکن را هم قرار دهید. مهمترین جاذبه دیدنی مریوان دریاچه زریوار یا زریبار میباشد. این دریاچه که وسیعترین دریاچه آب شیرین غرب ایران به شمار میرود، به نوعی نماد مریوان محسوب میشود.
کامیاران شهرپارچههای هزار رنگ
حال به جنوبیترین شهرستان استان کردستان برویم کامیاران شهرستانی با بیش از۱۳۰ بنای تاریخی که ۷۴ اثر آن به ثبت ملی رسیدهاست.
کامیاران همچنین دارای ۳۰ منطقه نمونه گردشگری و ۴ روستای هدف گردشگری میباشد؛ که زیباترین آن روستایی به نام پلنگان (به زبان محلی پالنگان) است و به آثار طبیعی و همچنین معماری خانههای مردمانش مشهور است. همین پتانسیلهای سبب شدهاست که کامیاران بیشترین درصد بازدید گردشگر در استان و به ویژه در بخش گردشگری روستایی داشته باشد
بازار پارچه فروشان کامیاران همواره مورد استقبال مردم این شهر و دیگر مناطق استان است، اما این روزها بخاطر تعطیلات نوروزی و رسم هدیه دادن لباس کُردی رونق بیشتری دارد
بازار پارچه فروشان در شهرستان کامیاران یک منطقه خاص و منحصر به فرد است که چشم هر تازه واردی را به خود جلب میکند، این بازار به بهشت پارچه فروشان در استان معروف است و هر نوع پارچهای از نوع محلی در آن یافت میشود.
سفر به این شهرستان هدف بسیاری از ایرانیهاست؛ زیرا در این شهرستان زیباییهای زیادی وجود دارد که چشم هر بینندهای را محو تماشای لباسهای رنگارنگ میکند.
کسی را نمیتوانید پیدا کنید که از سفر به این منطقه پشیمان باشد. خرید پارچه یکی از تفریحات محسوب میشود. قیمت اجناس در این شهرستان بسیار کم بوده و میتوانید پارچههای مختلف را با قیمت مناسب تهیه کنید.
دیواندره و نقاشی زیبای طبیعت
از جنوب استان کردستان به شمال این استان وشهرستان دیواندره که سفر کنید طبیعت بکر و آب و هوای بی مثال روح انسان را جلا میدهد.
سد سیازاغ، کوهستان چهل چشمه، غار کرفتو، منطقه شکار ممنوع زرینه اوباتو تنها چندمکان تاریخی وگردشگری موجود در این شهرستان است، اما همه دیواندره را با آب و هوای خوش و سارال سرسبز وکوه چهل چشمه میشناسند.
مرکز این شهرستان شهر دیواندره است. این شهرستان به علت وجود دشتهای بسیار وسیع اوباتو و سارال از مراکز اصلی تولید گندم و دامداری استان کردستان است و این فعالیتها در زندگی مردم این منطقه نقش اساسی دارد. این شهرستان از نظر آب و هوایی یکی از مناطق سردسیر و برفگیر کشور محسوب میشود. مردم این شهرستان به زبان کردی با لهجه اردلانی تکلم میکنند.
زرینه (از شهرهای بخش کرفتو) از سردترین و مرتفعترین شهرهای استان کردستان و ایران است که به دلیل شرایط جغرافیایی آن و بارش فراوان برف در فصل زمستان، قابلیت تبدیل به قطب بازیهای زمستانی بویژه اسکی را دارد. زرینه در فصول سرد سال و به هنگام بارش از لحاظ درجه برودت هوا و حجم بارش برف یکی از نقاط خبرساز ایران و کردستان است و بارش برف سنگین در این منطقه این قابلیت را به زرینه داده است که بتوان در این منطقه کمپ بازیهای زمستانی ایجاد کرد.
درپایان میتوان گفت با توسعه گردشگری در مکانهای مختلف، میتوان زمینههای ایجاد اشتغال دائم، فصلی و نیمه وقت را برای نیروی انسانی با تخصص و آموزش متوسط فراهم آورد و از این رهگذر، نرخ بیکاری را کاهش داد.
بر اساس گزارش یونسکو، ایران جز پنج کشور برتر از نظر میراث فرهنگی و جز ده کشور اول در زمینه پتانسیل جذب گردشگر بینالمللی در جهان میباشد.
حال با توجه به جمعیت فعال و نیروی انسانی جوان در استان کردستان میتوان با استفاده از حمایتهای بخش دولتی درامور گردشگری و سرمایه گذاریهای بخش خصوصی، اشتغال به صورتهای چه مستقیم و چه غیرمستقیم ایجاد کرد و از مزایای آن سود جست.
گزارش از : مهرداد پشابادی