به گزارش خبرنگار دهکده خبر، حجت الاسلام و المسلمین سیداحمد مرتضوی مقدم در بازدید از مجتمع قضایی عدالت به نظارتهای معاونت نظارت دیوان عالی کشور از محاکم قضایی شهر تهران اشاره کرد و افزود: هدف از حضور معاونت نظارت در واحدهای قضایی در سراسر کشور از جمله تهران این است که اصل ۱۶۱ قانون اساسی یکی از وظایف اصلی دیوان عالی کشور را نظارت بر احکام دادگاهها قرار داده است.
وی با بیان اینکه وظیفه ما نظارت بر احکام است گفت: دستورالعمل و وظایف دیوان عالی کشور هم که در دوره قبل به تصویب رئیس قوه قضاییه رسیده، تکلیف ما را در بحث نظارت بر احکام روشن کرده است.
رئیس دیوان عالی کشور افزود: ما نظارت بر احکام را به دو صورت انجام میدهیم، پیش از این یک روش بیشتر نبود و آن ارسال پرونده به دیوان عالی کشور بود، اما بسیاری از پروندهها قابل فرجام نیست و دیوان عالی کشور نمیتواند نظارت خود را به آن شیوه یعنی رسیدگی به پروندهها به صورت فرجامی انجام دهد.
وی ادامه داد: لذا این بخش دوم را نیز فعال کردیم که همکاران ما در واحدهای قضایی حضور پیدا کنند و در آن دسته از پروندههایی که به دیوان ارسال نمیشود از نزدیک به شیوههای دادرسی و دادگاهها نظارت کنند. همچنین قضات مستعد و پرکار را در این حضور شناسایی کنند.
مرتضوی مقدم گفت: ما در این نظارتی که انجام میدهیم، قصدمان مچ گیری و تخلف گیری نیست. بلکه کار ما نظارت است تا ایرادات به خود همکاران تذکر بدهند و نقصها را اعلام کنند و مواردی که نیاز به هدایت و راهنمایی است، راهنمایی کنند. به هیچ وجه به دنبال گرفتن تخلف نیستیم.
رئیس دیوان عالی کشور افزود: عمده پروندههای ما در دیوان عالی کشور، مربوط به پروندههایی است که فرجامی نیستند و قضات دیوان عالی کشور را ناخواسته درگیر یکسری کارها کرده است که به کار اصلی خودشان نمیرسند و بیشتر پرونده ها مربوط به غیرفرجامی مانند قرار عدم صلاحیت و یا اختلاف در صلاحیت است. وی با بیان اینکه نزدیک به دو هزار پرونده اختلاف در صلاحیت ماهیانه به دیوان عالی کشور ارسال میشود گفت: تقاضای در بیشتر این پرونده ها نیز رد میشود.
وی گفت: البته این اشتباه در دادگاههای حقوقی کمتر است، اما در دادسراها خیلی بیشتر است و بیشترین عدم صلاحیت را در دادسراها داریم. بدون اینکه توجه کند به این پرونده رسیدگی شده است یا خیر. اگر هم مواردی مربوط به شما میشود و قرار است عدم صلاحیت صادر کنید از همان ابتدا دقت کنید که آیا صالح هستید یا نیستید، گاهی یکسال، دو سال به پرونده رسیدگی میکند بعد عدم صلاحیت صادر میکند و پرونده را وارد یک مسیر دیگری میکند.
رئیس دیوان عالی کشور افزود: از همان ابتدا دقت کنید که اگر صالح هستید وارد شوید، اگر صالح نیستید، از همان ابتدا قرار عدم صلاحیت را صادر کنید.
وی افزود: در برخی از پروندهها نیز لازم نیست که حتما حکم به بی حقی بدهید یا حکم به رد دعوا بدهید اگر حکم به بی حقی بدهید که فرد دیگر نمیتواند راهی برای احقاق حق پیدا کند، به کلی راهش بسته نشود. برخی از پروندهها نیز قابل مصالحه است. در پروندههایی که راه برای مصالحه است مصالحه بدهید، در این صورت پرونده مختومه میشود، اما اگر حکم بدهید این حکم، اشتباه بود، دعاوی متعددی را درگیر میکنید.
صدا و تصویر دارد
پرش به محتوا
مطلب بعدی