به گزارش ، معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی در حاشیه برگزاری کارگاه آموزشی و ارزشیابی منطقهای برنامه پیشگیری از آمبلیوپی در خراسان رضوی گفت: اکنون این برنامه بیست و ششمین سال اجرای خود را پشت سر میگذارد و توفیقات زیادی بدست آورده است.
خانم شبنم جهانشاد با بیان اینکه این برنامه مورد وفاق وزارت بهداشت قرار دارد افزود: در سالهای نخست اجرای برنامه، موضوع با دفتر سازمان بهداشت جهانی نیز هماهنگ شد و آنها این طرح را به عنوان یک برنامهی پیشگیری از معلولیت، تأیید کردند.
وی گفت: عملکرد استانهای مختلف در این برنامه هرچند سال یک بار مورد ارزشیابی قرار گرفته و فرآیندها مورد بازنگری قرار میگیرد و امسال نیز سه کارگاه منطقهای در کل کشور در این زمینه برگزار میشود که کارگاه حاضر، اولین کارگاه است که در خراسان رضوی برگزار شده است.
خانم جهانشاد افزود: در این کارگاه، کارشناسان مسؤول برنامه در استانهای خراسان رضوی، جنوبی، سمنان، خوزستان، البرز، هرمزگان، بوشهر، قم و تهران حضور داشتند و چالشها و نقاط قوت اجرای برنامه در استانهای خود را مورد بررسی و تبادل نظر با سایر شرکتکنندگان قرار دادند.
وی گفت: نتایج این ارزیابیها در ستاد کشور نیز بررسی و مدون خواهد شد که به همراه نتایج دو کارگاه دیگر، در تدوین شیوهنامههای جدید اجرای برنامه، مد نظر قرار گیرد.
خانم جهانشاد افزود: از آنجا که مقرر شده است مراکز مثبت زندگی به جمع پایگاههای ثابت اجرای برنامه اضافه شوند در این کارگاه تأکید شد که حتما این مراکز، شاخصها و فاکتورهای اجرای برنامه را باید داشته باشند تا به عنوان پایگاه پیشگیری از آمبلیوپی شناخته شوند.
وی گفت: با توجه به اینکه مهدهای کودک به آموزش و پرورش واگذار شده است، با کارشناسان ستادی و استانی گفتگو کردیم که چگونه از این ظرفیت برای پیشبرد و اجرای کاملتر برنامه بهرهمند شویم.
خانم جهانشاد خاطر نشان کرد: برنامه پیشگیری از آمبلیوپی به صورت مستمر در تمام سال اجرا میشود و هیچ توقفی در آن نیست به عبارت دیگر، اجرای برنامه موکول به فصل خاصی از سال نیست و در تمام سال انجام میشود.
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور گفت:در خصوص لزوم برنامهریزی برای فرزندان مشمول برنامه در گروه عشایر کوچنشین در استانهایی که این عزیزان در آنها زندگی میکنند و نیز خدمت رسانی در پیشگیری از آمبلیوپی به گروههای مهاجرین و اتباع سایر کشورها بخصوص در استانهایی که این افراد سکونت بیشتری دارند نیز مورد تأکید قرار گرفت.
خانم جهانشاد با تأکید بر اینکه برنامه پیشگیری از آمبلیوپی در تمام شهرها و روستاها اجرا میشود، افزود: عملکرد موفق این برنامه در پیشگیری از معلولیت، مورد توجه تمام مسؤولین کشور قرار گرفته است و یک برند سازمان بهزیستی در مقوله پیشگیری از معلولیت، محسوب میشود.
وی تعداد کودکان ۳ تا ۶ سالهای را که تحت پوشش برنامه در سال ۱۴۰۰ قرار گرفتند ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر ذکر و عنوان کرد: این تعداد ۶۶ درصد کل مشمولین بوده که نسبت به سال پیش از آن ۲۲ درصد رشد داشته است.
خانم جهانشاد یادآور شد: از این تعداد معاینه، حدود ۱۳۴ هزار نفر مشکوک به اختلالات بینایی بودند که برای معاینات تشخیصی به اپتومتریست ارجاع شدند.
وی اضافه کرد: در این برنامه در سال گذشته ۶۳ درصد جمعیت هدف در روستاها و ۹۴ درصد در سطح شهرها تحت پوشش قرار گرفتند.
خانم جهانشاد گفت: هزار و ۹۰۰ پایگاه دائمی، ۶ هزار و ۸۰۰ پایگاه غیر دائمی و هزار و ۸۰۰ مرکز مثبت زندگی در این برنامه مشارکت داشتهاند.
وی با بیان اینکه تمام کودکانی که به اختلالات بینایی و از جمله آمبلیوپی مبتلا باشند مورد پیگیری و درمان قرار میگیرند، افزود: سال گذشته ۱۳ هزار و ۵۰۰ کودک به طور قطعی تشخیص آمبلیوپی گرفتند و بیش از ۶۰ هزار نفر نیز دچار اختلالات بینایی تشخیص داده شدند.
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور گفت: ۵ هزار و ۳۰۰ غربالگر، ۶۳۰ اپتومتریست و ۱۲۰ چشمپزشک در سراسر کشور با این برنامه همکاری داشتهاند که از همه آنها به خاطر پیشگیری از معلولیت بینایی کودکانمان قدردانی میکنیم.
خانم جهانشاد تاکید کرد: در همین یک سال اگر این برنامه متوقف میشد به طور قطع بیش از ۵۰ هزار کودک دچار معلولیت بینایی وارد چرخه حمایتی دولت میشدند و هزاران شهروند عضو خانواده آنها نیز با شرایط زندگی افراد دارای معلولیت، دست به گریبان بودند.
پرش به محتوا
مطلب بعدی