عباس محمدی مدیر دفتر نشر آثار ادبی سوره در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار در حاشیه رونمایی از کتاب خطبه اصغر در بیان تاریخچهای از شعر عاشورایی در کشورمان گفت:اولین شاعر شیعی که شعرعاشورایی سرود کسایی مروزی شاعر فارسی گوی قرن چهارم هجری است و بعد از او از ناصر خسرو میتوان نام برد.
وی در ادامه گفت: از میان شاعران اهل سنت نیز صناعی اولین شاعر سنی است که در رثای امام حسین (ع) اشعاری را سروده است. محمدی در ادامه یادآورشد: این روند کماکان تا دوره سلجوقیان و خوارزمشاهیان که همزمان بود با استیلای حاکمان مغول برایران بود، ادامه داشت این کارشناس فرهنگی یاد اورشد: در این زمان به واسطه گرایش حاکمان مغول به فرهنگ ایرانیان آنان به فرهنگ شیعی گرایش پیدا کردند بنابراین شعر عاشورایی از سوی حکام مورد توجه قرار گرفت که شاخصترین شاعر این زمان خواجوی کرمانی است.
عباس محمدی در ادامه ارایه تاریخچه شعر عاشورایی در کشورمان گفت: آغاز دوره قاجار دوره اعتلای شعر وادبیات عاشورایی است به گفته وی، محتشم کاشانی شاعری است که از او به عنوان پدر مرثیه سرایی شعر فارسی میتوان نام برد ترکیب بند معروف باز این چه شورش است که در خلق عالم است اثر معروف محتشم کاشانی است.
مدیر دفترنشر افرینشهای سوره در ادامه گفت: شاعر دیگر این دوره میرزا نوراﷲ بن میرزا عبداﷲ بن عبدالوهاب چهارمحالی اصفهانی ملقب به تاج الشعراء مشهور به عمان سامانی از شاعران معروف شهر سامان از توابع شهرستان شهرکرد استان چهارمحال و بختیاری ایران است. شعر توحیدی
کیست این پنهان مرادر جان و تن
کز زبان من همی گوید سخن؟
این که گوید از لب من راز کیست
بنگرید این صاحب آواز کیست؟
اثر معروف عمانی در گنجینه الاسرار است
به گفته محمدی:شاعر میگوید که این ابیات شرح روایتی است که حضرت داود از پرورگار میپرسد چرا انسان را خلق کردی و خداوند در پاسخ ایشان میفرماید که من گنجی بودم که دوست داشتم یافته شوم.
این کارشناس فرهنگی گفت: گنیجینه اسرار عمان سامانی همچنان درروزگار ما مورد توجه است.
او همچنین در توضیحاتش اضافه کرد: در دوره جدید وبعد از انقلاب هم اشعارعاشورایی به دفاع مقدس گره خورد و همین پیوند محکم باعث شد که هم از لحظ کمیت وهم از لحاظ کیفیت در اشعارعاشورایی شاهد رشد باشیم.
وی از دو اثر ظهرروز دهم زنده یاد قیصر امین پور و دیگری گنجشک وجبرییل سید حسن حسینی به عنوان اثار شاخص سالهای اخیر نام برد.
محمدی در معرفی گنجشک وجبرییل سید حسن حسینی گفت: این کتاب در قالب شعر سفید اشعار نابی را در رثای حماسه بزرگ عاشورا سروده است. وی در ادامه در مورد کتاب خطبه اصغر گفت: به شعر بلند یا شعری که روایتگر یک واقعه باشد منظومه میگویند. وی اضافه کرد: موضوع خطبه اصغر شهادت حضرت علی اصغر (ع) است وی گفت: با توجه به اینکه امروزه شاعران ما کمتر به منظومه عاشورایی و منظومه سرایی توجه دارند خلق چنین اثری بسیار قابل توجه است. عباس محمدی گفت خطبه اصغر با اینکه منظومه است، ولی کم حجم است که از شاخصهای این کتاب به شمار میرود چرا که شاعر به حوصله مخاطب امروزی اش توجه کرده و برخلاف شاعران سنتی، مثنوی اش را در حجم کم ارایه داده است. عباس محمدی همچنین یادآور شد علی محمد مودب در تازهترین اثرش به زبان مخاطب امروزی توجه کرده است چنانچه مخاطب میتواند با اثر او ارتباط برقرار کند.
پرش به محتوا
مطلب بعدی