رعد و برق قرمز رنگ ، پدیده نادر آسمانی

رعد و برق قرمز رنگ ، پدیده نادر آسمانی

این شکل نادر از پدیده آسمانی که به صورت رگه‌های قرمز رنگ در بالای ابر‌های طوفانی ظاهر می‌شود، برای مدت طولانی با عنوان شبح گریزان یا شبح قرمز رنگ (red sprites) در افسانه‌ها شناخته می‌شد تا اینکه با ثبت تصویری از آن در سال ۱۹۸۹، باور مردم تغییر کرد و نشان داده شد که این رعد و برق قرمز رنگ چقدر زیباست.

«زنک باردون» ستاره‌شناس این تصویر را در رصدخانه «لا سیلا» یا «La Silla» متعلق به رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی ثبت کرد.« لا سیلا » به دلیل ارتفاع زیاد از سطح دریا و عدم آلودگی نوری برای ثبت چنین پدیده‌های غیرعادی مکانی بسیار مناسب است.

این تصویر همانند یک بوم نقاشی به نظر می‌رسد که در آن ردیفی از کوه‌ها در امتداد افق در زیر درخشش سبز رنگ آسمان در شب کشیده شده‌اند. ستاره‌ها در تاریکی می‌درخشند و رعد و برق قرمز همانند شبحی خود را در آسمان خودنمایی می‌کند.

یافته ها نشان می دهد علاوه بر اینکه این پدیده در ارتفاعات بالاتری در آسمان نسبت به رعد و برق معمولی رخ می‌دهد، از نظر دمایی نیز بسیار سردتر از رعد و برق سفید است که به صورت معمول در آسمان می‌بینیم. شبح قرمز همچنین بسیار کم‌نورتر نیز هست.

از آنجا که این پدیده بسیار نادر است، قطعا تصویربرداری از آن نیز کار دشواری است. به زبان تخصصی می‌توان گفت: شبح قرمز تخلیه الکتریکی در مقیاس بزرگ است که در بالای ابر‌های رعد و برق یا کومولونیمبوس رخ می‌دهد و باعث ایجاد طیف متنوعی از اشکال بصری در آسمان شب می‌شود. این شبح‌ها معمولا به صورت نوار‌های قرمز-نارنجی رنگ ظاهر می‌شوند که در ارتفاع حدود ۵۰-۹۰ کیلومتری زمین رخ می‌دهند. به شبح قرمز گاهی «رعد و برق فوقانی جو» نیز گفته می‌شود.



برچسب
اخبار مرتبط
مطالب پیشنهادی وب
پربیننده‌ترین اخبار
سیاسی
اقتصادی
آسیا تک
بانک صادرات
ایکس تریم
مدیران خودرو
بیمه رازی
کرمان موتور
بانک سپه