به گزارش ؛ حمل غیر ضروری وجوه نقد بالا، طلا یا مدارک و اسناد مهم و با ارزش، تردد در مکان های خلوت همراه با وجوه نقد فراوان یا اموال با ارزش و در دسترس قرار دادن کیف دستی حاوی زیور آلات از جمله عوامل زمینه ساز در وقوع کیف قاپی است.
کیف قاپی یکی از جرایمی است که معمولاً وقوع این جرم در ایام پایانی سال، به دلیل حضور بیشتر مردم در مراکز خرید و بازارها بیشتر می شود. کیف قاپ ها معمولاً به شکل موتورسواران دو نفره هستند که موتورهای آنها یا پلاک ندارد و یا پلاکشان مخدوش است. این مجرمان برای اینکه شناخته نشوند، صورت های خود را پوشانده و یا از کلاه کاسکت استفاده می کنند.
چگونه از کیف قاپی پیشگیری کنیم؟
چنانچه مجبورید پول نقد یا اَسناد مهمی را با کیف یا ساک دستی حمل کنید، نکات زیر را رعایت کنید:
سعی کنید از اقوام و دوستان خود به عنوان همراه و مراقب کمک بگیرید. تا حد امکان پیاده نروید و با اتومبیل تردد کنید. از خیابان های خلوت رفت و آمد نکنید. در صورت ضرورت برای عبور از مکان های خلوت، کیف دستی خود را نزدیک به بدن و به سمت پیاده رو نگه دارید.
اگر قصد معامله ای دارید که نیاز به حمل پول نقد و اسناد و مدارک مهم دارد، فقط کسانی را که لازم است، از موضوع مطلع کنید و از عنوان کردن آن در هر جایی بپرهیزید. مشخصات کامل مدارک همراه خود را در جایی یادداشت کنید و یک کپی از آن ها را در منزل نگه دارید تا در صورت دزدیده شدن، بتوانید مشخصات آن ها را در اختیار پلیس قرار دهید.
هنگام خرید از فروشگاه، کیف خود را داخل سبدهای فروشگاهی یا روی پیشخوان نگذارید. هنگام ترک خودروی خود، کیف و اموالِ با ارزش خود را جلوی چشم دیگران داخل صندوق عقب قرار ندهید. در رستوران، کیف خود را پشت صندلی یا در محلی دور از چشم خود نگذارید.
مراقب افراد ناشناسی که به بهانه پرسیدن نشانی یا هر سوال دیگری یا هشدار درباره کثیف شدن لباستان به شما نزدیک می شوند، باشید. ممکن است این افراد قصد سرگرم کردن شما را داشته باشند تا کیف، را از شما سرقت کنند.
بعضی از سارقان با کثیف کردن کت یا کاپشن تان شما را به در آوردن آن ترغیب می کنند و به محض اینکه کت یا کاپشن را در آوردید، آن را از دست شما می قاپند. بعضی از افراد حتی با سر و وضع مناسب، به بهانه اینکه کیف پولشان به سرقت رفته است، از شما تقاضای کمک می کنند و هنگامی که به قصد کمک، کیف پولتان را در می آورید، آن را می قاپند.
از وصل کردن تلفن همراه خود بر روی کمربند، آویختن آن به گردن و به طور کلی قرار دادن آن در معرض دید بپرهیزید. هنگام استفاده از تلفن همراه، گوشی را به سمت پیاده رو یا دیوار نگه دارید. پس از اتمام کار خود با تلفن همراه آن را داخل کیف یا جیبتان قرار دهید.
در سیستم بانکی جدید به دلیل ارائه شماره انتظار به مشتریان نیازی به تشکیل صف جلوی گیشه ها نیست؛ بنابراین، اگر کسی با وجود خالی بودن صندلی های بانک کنار شما در پشت گیشه ایستاد و هنگام دریافتِ وجوهِ نقد، شما را تحت نظر داشت، کاملا هوشیار باشید و احتیاط بیشتری را هنگام خروج از بانک به عمل آورید.
بلافاصله پس از دریافتِ پول، قبل از خارج شدن از بانک، صرافی، باجه عابربانک و غیره، آن را داخل کیف خود قرار دهید. هنگام دریافت یا تحویل وجوهِ نقد از مراکز مالی، آن را روی پیشخوان نگذارید.
اگر کیف دستی خود را روی صندلی کنار راننده یا عقب خودرو می گذارید، شیشه ها را بالا بکشید و از قفل بودن درهای خودرو مطمئن شوید.
هنگام مواجهه با نزاع های خیابانی، تصادف یا اتفاقاتی از این قبیل، تا حد امکان از خودرو پیاده نشوید؛ اگر مجبور به این کار شدید، کیف و اشیای قیمتیِ داخلِ خودرو را در جایی دور از دسترس قرار دهید. شیشه ها را بالا بکشید و پس از برداشتن سوییچ، درها را قفل کنید.
کیف خود را در دستی که به سمت دیوار و یا جدولِ کنارِ خیابان است، بگیرید. مراقب افراد غریبه پیاده یا سواره ای که به شما نزدیک می شوند، به ویژه موتورسواران باشید. در صورتی که مجبورید پیاده راه بروید، حتی المقدور از قسمت پیاده رو استفاده کنید. اگر به هر دلیلی مجبورید در قسمت سواره رو حرکت کنید، در خلافِ جهتِ حرکتِ خودروها راه بروید تا دید کافی نسبت به وسایط نقلیه ای که به شما نزدیک می شوند، داشته باشید.
اگر از مراکز مالی خارج شده اید و پول نقد یا اموال با ارزش زیادی به همراه دارید و متوجه پنچر شدن خودروی خود شده اید، لازم است هوشیار باشید و برای پنچرگیری به هر کسی برای کمک کردن اطمینان نکنید. در صورت امکان از پلیس حاضر در محل کمک بگیرید؛ از افراد مطمئن مثلأ کسبه محل کمک بگیرید و یا با تلفن از یکی از آشنایانتان درخواست کمک کنید.
از حمل پول نقد بدون پوشش و حفاظ مناسب مثلا قرار دادن آن در کیسه های نایلونی مخصوصا هنگام خروج از مراکز مالی نظیر بانک، صرافی و ... خودداری کنید. پول خود را در جلوی دید همگان نشمارید.
در صورت وقوع جرم چه باید کرد؟
1- خونسردی خود را حفظ کنید.
2- جزئیات سرقت از جمله مشخصات موتورسیکلت و راکبان آن به ویژه نوع و رنگ پوشاک و همچنین چهره، مو و جهت حرکت آنان را به خاطر بسپارید.
3- با پلیس 110 تماس بگیرید. خودتان به کلانتری مراجعه نکنید و منتظر آمدن پلیس بمانید.
4- اگر دسته کلید یا سوئیچی داخل کیف سرقت شده وجود داشت، فورأ فرد مطمئنی را به محلی که کلید متعلق به آن است یا خودرو بفرستید. اگر فرد مطمئنی در دسترس نبود، با اطلاع به پلیس، خودتان به محل مراجعه کنید.
5- اگر داخل کیف سرقتی کارت عابربانک داشتید، فورا برای باطل کردن آن به بانک مراجعه کنید.
6- هرگونه اطلاعات مرتبط با سرقت و محتویات کیف خود را در اختیار مأموران بگذارید.