به گزارش به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، این پژوهشکده به عنوان یکی از مراجع معتبر علمی در سطح بین المللی در حوزه بیماریهای تیروئید، اخیرا در پژوهشی آثار بیماری خودایمنی تیروئید در زنان بارداری که علایم کم کاری تیرویید ندارند را در کاهش فعالیتهای ذهنی کودکان آنها در سالهای بعد مورد بررسی قرار داده است.
دکتر عطیه آموزگار رئیس مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه شهید بهشتی و مجری این طرح در این زمینه گفت: به نظر میرسد مکانیسمهای متفاوت و برخی ناشناخته سبب بروز کاهش فعالیت ذهنی در فرزندان این گروه از زنان میشود.
وی افزود: با توجه به این که هورمونهای مترشحه از غده تیروئید یکی از عوامل مؤثر در تکامل مغز جنین و رشد مغز کودکان است، هر گونه کمبود در تولید و ترشح هورمونهای غده تیروئید در سنین مختلف میتواند باعث بروز درجاتی از اختلالات ذهنی شود.
رئیس مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: دوران جنینی و نوزادی حساسترین مقطع زندگی در ارتباط با تأثیرگذاری هورمونهای تیروئید روی تکامل مغز و در نهایت ضریب هوشی کودکان است.
دکتر آموزگار کمبود هورمونهای تیرویید را باعث ایجادی طیفی از اختلالات غیرقابل بازگشت از کاهش ضریب هوشی گرفته تا نوعی عقب ماندگی ذهنی با عنوان کرتینیسم عنوان کرد.
وی در ادامه به اقداماتی که در طول دهههای اخیر وزارت بهداشت به ابتکار پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی انجام داده است نظیر ترویج نمک یددار و غربالگری نوزادان اشاره کرد.
رئیس مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه شهید بهشتی گفت: ترویج نمک یددار باعث پیشگیری از بروز اختلالات عملکرد غده تیروئید در سطح کلان در جامعه شده است.
دکتر آموزگار افزود: انجام غربالگری نوزادان با خونگیری از کف پا در بدو تولد و آزمایش تیروئید نیز گام موثری در راستای پیشگیری و درمان کم کاری تیروئید و تبعات جبران ناپذیر آن برداشته است.
وی ادامه داد: هنوز شواهد و نتایج قطعی درباره ارتباط بیماریهای خودایمنی تیرویید در مادران بارداری که عملکرد تیرویید آنها درست است، با فعالیتهای شناختی کودکان آنها در آینده وجود ندارد و لازم است تا مطالعات بیشتری برای اثبات این موضوع انجام شود.