بتول عابدی افزود: حفاظت از حیات وحش و تنوع زیستی اگرچه از وظایف عمده و اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است، اما عوارض انسان ساخت، تعرض به زیستگاههای طبیعی حیوانات وحشی و افزایش گردشگریهای غیرمسئولانه و سایر موارد از عوامل مهم در بروز تعارضات انسانی و حیات وحش است.
رئیس اداره حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: مدیریت غیراصولی زبالهها از مهمترین عوامل جذب، ماندگاری و افزایش حضور حیوانات وحشی بوده و اغلب به شرطی شدن برخی گونههای حیات وحش، تغییر عادات غذایی و کاهش ترس در حیوانات میانجامد. علاوه بر این، غذا دادن به حیوانات وحشی باعث میشود به غذا و حضور در کنار انسان عادت کنند و رفتار طبیعی خود را برای کسب غذا در زیستگاه طبیعی از دست بدهند.
عابدی گفت: نتیجه بسیار نامطلوب رفتارهای غیر زیست محیطی ما این است که حیوانات نقش اکولوژیکی خود را از دست داده و به نوعی به موجوداتی زبالهخوار تبدیل شوند که سلامت و گاه جان این حیوانات هم به خطر میافتد.
وی افزود: با توجه به شرایط موجود و ضرورت تعارض میان انسان و حیات وحش و زیستگاه انسانی، توجه به وضعیت گونه جانوری از جمله دوره آبستن بودن گونه و دوران شیردهی به تولهها و نیز فراهم بودن زیستگاه مناسب و بدون تعارض برای زیست گونه، از جمله الزاماتی است که در مدیریت تعارضات حیات وحش باید مد نظر باشد.
عابدی گفت: با توجه به حساسیت موضوع و وجود این گونه حیات وحش در بوستان شهری کوهسنگی مشهد، به نماینده شهرداری در این مجموعه هشدارهای لازم ارائه شده است.
وی با اشاره به اینکه مدیریت حیوانات در فضای شهری از جمله وظایف شهرداری است و ما نیز به عنوان متولی محیط زیست در صورت وجود گونههای وحشی آماده هر گونه همکاری در این زمینه هستیم، افزود: همچنین با توجه به نامهنگاری و درخواستهای مکرر از شهرداری در خصوص همکاری با اداره کل برای زندهگیری این گونهها، همچنان پیگیر تهیه قفسهای زنده گیری از شهرداری مشهد هستیم.
معاون خدمات و محیط زیست شهری شهرداری مشهد با بیان اینکه خالی شدن عرصه از حضور سگها موجب پررنگ شدن حضور شغال شده است، ادامه داد: برهم خوردن تعادل طبیعت، عامل اصلی گسترش محدوده زیست گونه شغال و مشاهده حضور این گونه در اماکنی مانند بوستان کوهسنگی مشهد است.
علی نجفی افزود: در حوزه مدیریت پسماند در شهر مشهد زحمات فراوانی کشیده شده است و شهرداری در این زمینه هیچ مشکلی ندارد.