، مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بخش توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات روستایی در نشست علمی تخصصی با موضوع «خدمات عمومی اجباری روستایی در حوزه فاوا (USO) " ، با اشاره به سرعت پیشرفت طرح USO در دولت سیزدهم گفت : از ابتدای شروع به کار دولت تا به امروز در بحث وضعیت پیشرفت ابلاغها در طرح USO در مجموع، ۱۲۷۰ روستا برای اولین بار افتتاح و همچنین در بهبود کیفیت اتصال روستاها، ۷۳۱ روستا از ابتدای دولت تاکنون با بهبود کیفیت ارتباطی همراه شدند.
ایرج روحی با بیان اینکه از ابتدای دولت تاکنون ۲۰۰۱ روستای جدید به شبکه ملی اطلاعات متصل شده اند، افزود: بیشترین سهم اتصال روستاها به شبکه ملی اطلاعات از ابتدای دولت سیزدهم در بخش مناطق محروم و سیستان و بلوچستان است که این مدت در این استان ۴۹۶ روستا به شبکه ملی اطلاعات متصل شدند.
بنا بر اعلام روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ، مجری طرح USO با اشاره به آخرین وضعیت پوشش اینترنت روستاهای بالای ۲۰ خانوار در کشور گفت : در مجموع ۳۹۴۶۵ روستا در حال حاضر دسترسی کامل به اینترنت دارند که میتوان گفت بیش از ۸۶ درصد روستاهای کشور را شامل میشود.
مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بخش توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات روستایی در پایان، ۱۱ مسئله درباره طرح توسعه خدمات الکترونیک مناطق کم برخوردار را مطرح کرد و گفت: نحوه دسترسی ارزان و اقتصادی روستاها به شبکه ملی اطلاعات و چتر وای فای، نحوه پایش مستمرو موثر حوزه USO، میزان نقش آفرینی واثربخشی اتصال روستاها به شبکه ملی در حوزه اقتصاد، سلامت، امنیت و. نحوه مدیریت و اداره اقتصادی حوزه USO، نحوه سنجش رضایت بر اساس تجربه کاربری و همچنین نحوه راهکار افزایش رضایت کاربران در شبکههای اجرا شده از جمله مسایل دولت در بحث طرح توسعه خدمات الکترونیک مناطق کم برخوردار است که باید بررسی بیشتری شود .
فرزاد صداقت رئیس بخش USO شرکت ایرانسل نیز در این نشست درخصوص عملکرد توسعه خدمات الکترونیکی روستایی از محل اعتبارات خدمات عمومی اجباری، گفت : در مجموع ۲۴۷۰ روستا تحت پوشش خدمات ارتباطی ایرانسل قرار دارند که شامل ۱۹۴ هزار و ۷۴۰ خانوار میشود، در اصل ۶۸۷ هزار و ۲۳۷ روستایی از خدمات اینترنت ایرانسل بهره میبرند.
رئیس بخش USO شرکت ایرانسل در ادامه با بیان اینکه تاکنون ۱۸ هزار مدرسه از طریق خدمات ایرانسل به شبکه ملی اطلاعات در روستاها متصل شده اند، افزود: در حال حاضر تعداد سایتهای برنامه ریزی شده در بحث USO برای ایرانسل ۱۵۹۶ سایت است که تاکنون ۱۰۹۱ به مرحله تکمیل رسیده اند و ۴۷۶ سایت دیگر در مرحله اجرا هستند.
وی به چالشها و راهکارهای پیشنهادی جهت پیشبرد اهداف پروژههای USO پرداخت و گفت : لزوم تخصیص باندهای فرکانسی ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز به اپراتورهای سیار میتواند به پیشبرد این اهداف بسیار کمک کند.
محمود خراط، عضو هیات علمی گروه خدمات محتوای الکترونیکی پژوهشگاه ICT نیز در این نشست گزارشی از فعالیت انجام شده در زمینه تدوین نقشه راه توسعه خدمات الکترونیکی روستایی و کمتر توسعه یافته (USO) ارائه کرد و افزود: توجه به ذینفعان مختلف طرح و نحوه تعامل آنها و ارائه زنجیره تأمین مناسب برای طرحهای پیشنهادی و توجه به ویژگیهای خاص مناطق روستایی و کمتر توسعه یافته از جمله فاکتورهای کلیدی موفقیت طرح باتوجه به مطالعات تطبیقی و اسناد بالادستی است.
وی همچنین به موضوعاتی همچون سامانه الکترونیکی توانمندسازی کشاورزان و روستائیان، شاخصها و محرکهای توسعه خدمات الکترونیکی در روستاها، نحوه استخراج خدمات الکترونیکی روستایی، خدمات الکترونیکی شناسایی شده و همچنین معیارهای اولویت بندی خدمات پرداخت.
امیر منصور یادگاری، عضو هیئت علمی گروه مطالعات توسعه اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه ICT نیز در بخش آخر این نشست به موضوع ابعاد و تجارب برنامه ریزی آمایشی برای اثربخشی توسعه شبکه ملی در رشد پایدار روستاها پرداخت و افزود: برنامه ریزی وقتی در دستور کار قرار میگیرد که وضعیت فعلی مقبول نباشد و دستیابی به هدفی مطلوب مدنظر قرار گرفته باشد. یک سطح از هدف گذاری مطلوب این است که روستاهای کشور به شبکه سراسری ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور متصل شوند تا شرایط اولیه بهره برداری از خدمات مبتنی بر چنین شبکهای برایشان فراهم شود.
وی همچنین با بیان اینکه انجام رصد مستمر در خصوص اثربخشی فاوا بر شاخصهای توسعه پایدار روستایی، به منظور فراهم شدن شرایط مطالعه طولی نتایج ضرورت دارد، افزود: در تجربه اخیر، درک روستاییان در خصوص تفاوت شرایط نسبت به زمانی که دسترسی به شبکه ملّی وجود نداشته مبنای کار بوده و نیز میزان بروز مشکل برای روستاییان در صورت قطع دسترسی به شبکه و خدمات مبتنی بر آن، ملاک سنجش قرار گرفته تا برآوردی از اثربخشی حاصل شود.
عضو هیات علمی گروه مطالعات توسعه اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه ICT افزود : تأثیر برخورداری از شبکه ملی بر کاهش مهاجرت و مهاجرت معکوس روستاییان، کمتر از میانگین فرضی ما است؛ تحلیل روابط علّی - معلولی حاکی از این است که برخورداری از شبکه ملی اطلاعات بر کاهش تمایل به مهاجرت و افزایش ماندگاری در روستا مؤثر بوده، اما تأثیر ناچیز ۲۰ درصدی داشته است.
نشست علمی تخصصی با عنوان "خدمات عمومی اجباری روستایی در حوزه فاوا (USO) " با حضور پژوهشگران، کارشناسان و مدیران بخش دولتی و خصوصی، شرکتهای دانشبنیان و دانشگاههای کشور در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.
ایرج روحی مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و مجری طرح توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مناطق روستایی، فرزاد صداقت رئیس بخش USO شرکت ایرانسل، محمود خراط عضو هیات علمی گروه خدمات محتوای الکترونیکی پژوهشگاه ICT، امیر منصور یادگاری عضو هیات علمی گروه مطالعات توسعه اقتصاد دیجیتال پژوهشگاه ICT و همچنین پژوهشگران، مدیران بخش خصوصی، دولتی و شرکتهای دانشبنیان و دانشگاههای کشور در این نشست حضور داشتند.
این نشست همزمان به صورت برخط نیز برگزار شد که بیش از ۱۷۰ مخاطب داشت، همچنین با اعلام روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطا ت و فناوری اطلاعات، سلسله نشستهای علمی تخصصی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه شبکه ملی اطلاعات همچنان به صورت مستمر و منظم برگزار و از طریق وب سایت و سایر کانالهای ارتباطی پژوهشگاه، اطلاع رسانی خواهد شد.